![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhykyU_dXNoPVxj_yqv4gHwVHkeA471mYMljZS-rRF66RlhD8wgQo21Ra0eYd3oEgRvcnaroAU3kcueQmcyKRCJSBiTK-SJcYpAE_hHeRfjQrvijDhHKr7pPcCjt3A5o9AMnVksH8RPpLk/s320/h&m07026e.jpg)
Nasze dziewczyny pozują z garściami kulek serowych w rękach. Wygląda to trochę jak na promocji w supermarkecie. Uśmiechają się do klientów! Stoimy na wielkim białym osypisku, przez które wiedzie ścieżka w górne partie dol. Orto-Czaszma. Kulka serowa naprawdę wymaga zabiegów promocyjnych. Biała kulka, twarda jak kamień, potwornie kwaśna i słona, pachnąca owcą jest wyjątkowo paskudna. Świństwo. A z drugiej strony to podstawowy produkt letniego wypasu bydła, jedyne co pasterze mogą sprzedać, efekt ciężkiej pracy podczas całego sezonu, żywność na pozostałą część roku. Majątek.
J
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmiOy_rxmuUi5lYhko77rW4SyvCISv6sPsgQRp7JpYo08RoKpIp4PL-Y9AknhsS4WaNJGmOePeKqsKp6jpBZINUYlVksOEj_PdRLCqtB4E4aSVz0lq7B6nCQLbD0XLJP__jxpw8arVRhU/s320/Sjuzme.jpg)
est połowa sierpnia. Za jakieś dziesięć dni pasterze zaczną schodzić w doliny. Napotkana przez nas dwójka zwozi pierwszą partię letniej produkcji do domu. Konie są objuczone workami wypełnionymi kulkami serowymi. Za trzy dni dotrą do Samarykandyk - oazy na skraju kotliny Fergańskiej. Rozmowa jest krótka! Gest ręką wskazuje kierunek. Idą tam. Wspólne zdjęcie. Zostajemy obdarowani -
Dla krasawic! - szybko rozwiązany worek i dziewczyny dostają po garści kulek. Na całe szczęści Hania jest w stanie to jeść.
Kulki serowe (kirg.
Курут) wyrabia się z dowolnego mleka - owczego, krowiego, w
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcYYApWh8uIH2lxn-xOOhmriu9zabDb2wzNQDh8LkCbpTIn9dG0WTiWcGdQaD55QO4Q4vqJMYrn6UO3bVi6gcdtZ9Pn_aQdywYXYesVqb1Le1RRDiOIc8on59wSsHjlMNU1sjBc_ATMIM/s320/Kurut_szuszenie.jpg)
ielbłądziego, jaczego. Wszystko zaczyna się w worku, gdzie mleko po dodaniu zakwasu musi skisnąć. Tak powstaje
żoormo (жоормо) lub
ajran (айран) - nazwa w zależności od rodzaju mleka; które zlewa się następnie do drelichowych worów i wiesza. Teraz obcieka serwatka. Otrzymana gęsta masa
sjuzme (сюзме) to podstawowy składnik wielu potraw. Podobno nigdy się nie psuje. Sjuzme można gotować z solą na małym ogniu; masa stopniowo gęstnieje i można formować z niej gałki średnicy 1 do 5 centymetrów. Gałki rozkłada się na specjalnych trzcinowych platformach lub w płaskich wiklinowych koszach i suszy na słońcu. Tak powstaje kulka serowa - produkt tyleż niesmaczny co niezniszczalny.
Na zdjęciach: Dorota i Hania fot. Mikołaj Łaniewski-Wołłk; Kirgiska nakładająca Sjuzme fot. Darek Gatkowski; Suszący się Kurut fot. Darek Gatkowski